Avbetalning

Vad innebär det att köpa på avbetalning?

Det råder ingen tvekan om att det blivit vanligare att köpa produkter och varor på avbetalning, detta gäller främst för onlineköp men betallösningen är numera också ett alternativ när du köper någon i en fysisk butik. Att köpa något på avbetalning är förstås lockade om ens ekonomi inte tillåter finansiering av köpet direkt. Det är däremot inte helt riskfritt att använda denna betalningsmetod, det finns faktorer att tänka på. När du väljer att köpa en produkt på avbetalning behöver du förstå vad det faktiskt innebär för dig som kund och din ekonomi

Vid en avbetalning äger du inte produkten

En viktig faktor att tänka på som många glömmer bort är att du inte äger produkten när du köpt den på avbetalning. Avbetalning kan ses som ett lån för att kunna finansiera köpet. I samband med detta så skuldsätter du dig med andra ord hos kreditgivaren och blir skyldig att betala tillbaka det belopp du köpt produkten eller varan för. Med det i åtanke så betyder det i princip att en avbetalning kan likställas som att ta ett privatlån, det vill säga att köpet genomförs med pengar du lånat.

Vad skiljer en avbetalning från ett vanligt lån?

Ett vanligt privatlån och en avbetalning har inga större skillnader. En av de större sakerna som skiljer dessa två finansieringsalternativ är att du behöver vända dig till en kreditgivare när du ska ansöka om ett privatlån. Vid en avbetalning är det däremot företaget som säljer produkten eller tjänsten som erbjuder finansieringslösning genom ett samarbete de har med ett kreditinstitut. Detta kreditinstitut sköter faktureringen och driver in pengarna åt företaget. Låna mellan 100 000:- till 200 000:- Det går även att låna ändå upp till en halvmiljon är vanligt i de fall folk väljer att avbetala. Låna 450 000:- till 500 000:-

En avbetalning innebär att du betalar ränta

Att köpa något på en avbetalning innebär att du oftast betalar en ränta på det belopp du lånat för att finansiera ditt köp, precis på samma sätt som när du ansöker om ett lån hos en vanlig bank. Det är givetvis att välja en avbetalning när du ska göra ett köp, men det är väldigt viktigt att du kontrollerar villkoren och är medveten om räntan. Det är förekommande att kreditinstituten lockar med att köpet är räntefritt den första månaden för att sedan ta igen denna “gratismånad” genom att ta ut en högre ränta på den resterande avbetalningstiden. Detta betyder att även om du tror att köpet är billigare än ett vanligt privatlån så kan utfallet bli dyrare.

Är det bättre med avbetalning eller vanligt lån?

Det finns situationer då det inte är möjligt att betala för hela köpet direkt. I de fall där det inte går att betala hela kostnaden direkt behöver du se till och ta reda på hur lönsamt det är för dig och din ekonomi att köpa på avbetalning kontra om du skulle ta ett privatlån. I många fall kan ett vanligt lån vara mer fördelaktigt, men det skiljer väldigt mycket beroende på belopp som du behöver för att finansiera köpet. Det är viktigt att du alltid läser igenom räntevillkoren och har stenkoll på vad det totala belopp blir som du behöver betala tillbaka med samtliga avgifter inkluderat. Jämför detta sedan med kostnaderna om du skulle ta ett vanligt blancolån. Välj det alternativ som passar dig bäst inom ramen för din ekonomi!

Lämna en kommentar